τεννις

τεννις
Έλα και εσύ μαζί μας, εγγράψου σήμερα και απόλαυσε τα προνόμια του μέλους του Club
Τελευταία νέα

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

10 τρόποι νίκης!



Από τακτικής πλευράς υπάρχουν 10 διαφορετικοί τρόποι να κερδίσεις ένα αγώνα τένις αφού πρώτα λάβεις υπόψην κάποιους σημαντικούς παράγοντες όπως τις δυνάμεις/αδυναμίες του αντιπάλου, το στυλ παχνιδιού σου και την προϊστορία (Ηead 2 Ηead) μεταξύ σας.

Πάμε να δούμε τον κάθε τρόπο αναλυτικά.


Τρόπος Νο.1 – "Κράτα" μπάλαΙδιαίτερα απλή και παράλληλα αποτελεσματική τακτική για παίχτες που είναι σχετικά νέοι στο άθλημα, για αυτούς που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα κάποιο μεγάλο όπλο. Πολλές φορές είναι καλή τακτική όταν βρεθείς απέναντι σε αντίπαλο που, στα χαρτιά τουλάχιστον, είναι πολύ καλύτερος από σένα. Βάλε την μπάλα μέσα πάση θυσία σε συνδυασμό με σταθερή άμυνα και άσε τον αντίπαλο να προσπαθήσει να κάνει winner. Αν στο τέλος του σετ έχεις κάνει μονοψήφιο αριθμό αβίαστων λαθών και το έχεις κερδίσει τότε ο τίτλος 'σκούπα΄σου αξίζει!
Τρόπος Νο.2 -  Βρες το αδύναμο σημείοΑπό το ζέσταμα κιόλας έχεις καταλάβει πως ο αντίπαλος έχει ασταθές backhand. Τεστάρεις λοιπόν από νωρίς στο ματς τη σταθερότητα του αντιπάλου από την αριστερή πλευρά (αν παίζει με το δεξί) χτυπώντας 80%+ από τις μπάλες σου εκεί. Κάποια στιγμή ο αντίπαλος θα κάνει λάθος ή θα βρείς την ευκαιρία λόγω ριχής μπάλας να χτυπήσεις την μπάλα στην ανοιχτή δεξιά πλευρά και (προαιρετικά) να ανέβεις στο φιλέ.
Τρόπος Νο.3 -  In the mixΒγάλε τον αντίπαλο εκτός ρυθμού αλλάζοντας συνεχώς την ταχύτητα, το σπιν, ύψος και βάθος της μπάλας. Όταν σερβίρεις, ένα αργό σλάις στο σώμα είναι πολλές φορές πιο αποτελεσματικό από ένα δυνατό σερβίς στο forehand του αντιπάλου. Κατά τη διάρκεια του ράλι μη διστάσεις που και που να χτυπήσεις την μπάλα ψηλά με σπιν στο κέντρο του γηπέδου. Η 'ουδέτερη' αυτή μπάλα αποσυντονίζει τους ανυπόμονους και τους οδηγεί σε αβίαστα λάθη.
Τρόπος Νο.4 -  Το μεγάλο όπλοΟ σκοπός εδώ είναι να βάλεις σε εφαρμογή το μεγάλο σου όπλο αφού πρώτα έχεις 'σχεδιάσει' με προσοχή τον πόντο. Ο Ρότζερ Φέντερερ είναι κλασικό παράδειγμα παίχτη που ότι κάνει κατά τη διάρκεια του πόντου έχει σαν σκοπό να βρει την μπάλα μέσα από την baseline για να τελειώσει τον πόντο με forehand inside in ή forehand inside out. 'Αλλοι παίκτες, όπως ο  Άντι Μάρει και ο Νοβάκ Τζόκοβιτς έχουν ιδιαίτερη 'σχέση' με το backhand down the line και έτσι καταστρώνουν το σχέδιο τους ανάλογα.
Τρόπος Νο.5 -  Το "δόλωμα"Οι περισσότεροι παίχτες νιώθουν άνετα πίσω ή γύρω από την baseline αλλά όταν χρειαστεί να κινηθούν μπροστά τα... χάνουν. Μία ριχή μπάλα μέτριας δύναμης τους αναγκάζει κινηθούν μπροστά και να κάνουν πράγματα που ίσως δεν έχουν συνηθίσει όπως πιεστικό χτύπημα για ανέβασμα στο φιλέ, βολέ και καρφί.
Τρόπος Νο.6 -  "Αγκαλιά" με το φιλέ
Αυτή η 'επικίνδυνη αποστολή' είναι για αυτούς που έχουν πολύ καλό σερβίς και νιώθουν άνετα κοντά στο φιλέ. Όταν σερβίρεις ανεβαίνεις αμέσως στο φιλέ αλλά και όταν δέχεσαι περιμένεις μισή ευκαρία για να χτυπήσεις την μπάλα στην αδύναμη πλευρά του αντιπάλου ή στο κέντρο με βάθος πριν ανέβεις. Να είσαι έτοιμος να χτυπήσεις πολλά καρφιά.
Τρόπος Νο.7 -  Stealth modeΠαίζεις τον πόντο από την baseline με δύναμη αλλά και αρκετή δόση κοντρόλ και μόλις δεις ότι ο αντίπαλος είναι εκτός θέσης ανεβαίνεις ξαφνικά στο φιλέ και τον αφοπλίζεις με βολέ ή swing/drive βολέ στην ανοιχτή πλευρά του γηπέδου.
Τρόπος Νο.8 -  Αργά και μετά γρήγοραΑρχίζεις όλους τους πόντους με χτυπήματα μέτριας δύναμης και σταδιακά ανεβάζεις τέμπο χτυπώντας με μεγαλύτερη δύναμη. Κάποιοι αντίπαλοι δεν τα πάνε πολύ καλά με την αλλαγή ταχύτητας της μπάλας κατά τη διάρκεια του ράλι και σύχνα οδηγούνται στο αβίαστο λάθος ή σε μπάλες ρηχές γύρω από το κέντρο του γηπέδου.
Τρόπος Νο.9 -  Φουλ επίθεσηΤα πολλά αβίαστα λάθη δεν σε απασχολούν ιδιαίτερα γιατι ξέρεις κατά βάθος πως ο αριθμός των winner θα είναι πολύ μεγαλύτερος.  Δεν αφήνεις τον αντίπαλο να πάρει ανάσα λοιπόν, χτυπώντας όλες τις μπάλες με 90-100% της δύναμης που έχεις από όποιο σημείο του γηπέδου και αν βρίσκεσαι. Αν όλα πάνε καλά, θα έχεις ξεμπερδέψει σε κανένα 45λεπτο!
Τρόπος Νο.10 -  Όλα στο κέντρο!Ανάγκασε τον αντίπαλο να δουλέψει πιο σκληρά για κάθε πόντο χτυπώντας με βάθος στο κέντρο του γηπέδου. Με αυτό τον τρόπο οι επιλογές του αντιπάλου περιορίζονται σημαντικά διότι η ικανότητα του να σε βγάλει εκτός γηπέδου με διαγώνια μπάλα η να σου κάνει winner στην ευθεία γίνεται πλέον δύσκολη υπόθεση καθαρά λόγω γεωμετρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: