τεννις

τεννις
Έλα και εσύ μαζί μας, εγγράψου σήμερα και απόλαυσε τα προνόμια του μέλους του Club
Τελευταία νέα

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Εγχειρίδιο τένις


Το εγχειρίδιο τένις παρέχει πληροφόρηση σχετικά με:
      • Οργάνωση γκρουπ – Πώς να οργανώσεις δημιουργικές και παρακινητικές παιγνιδο-κεντρικές ασκήσεις, οι οποίες βοηθούν τους καινούργιους και τους παίκτες αναψυχής να βελτιώσουν τις ικανότητες τους ενώ εξασκούν το παιγνίδι.
      • Ικανότητες Επικοινωνίας.
      • Προσαρμογή ασκήσεων/καθηκόντων ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία του μαθήματος/προπόνησης
      • Οργάνωση και διαχείριση διαφορετικών σχημάτων και ειδών αγώνων για καινούργιους παίκτες, συμπεριλαμβανομένου και το πώς να χρησιμοποιήσουν το International Tennis Number (ΙΤΝ) της ITF και την αντίστοιχη αξιολόγηση στο γήπεδο ώστε να κατατάξουν τους παίκτες, ως ένα μέσο ενθάρρυνσης αυτών, να παίζουν και να αγωνίζονται περισσότερο συχνά σε κατάλληλο επίπεδο.
      Στην σύγχρονη προπονητική ένας από τους βασικούς ρόλους του προπονητή είναι να οργανώσει τους παίκτες να παίξουν τένις. Στην περίπτωση των καινούργιων παικτών (starter players) που τώρα ξεκινούν αυτό σημαίνει να τους βάλει να σερβίρουν, να ανταλλάξουν μπάλες και να σκοράρουν – κερδίσουν πόντο από το πρώτο μάθημα.
      Η ικανότητα των προπονητών να διδάξουν την τεχνική δεν είναι τόσο σημαντική σε καινούργιους παίκτες, όσο η ικανότητα τους να επικοινωνήσουν, να ψυχαγωγήσουν και να οργανώσουν το μάθημα. Είναι πολύ σημαντικό ο προπονητής να χρησιμοποιεί τις κατάλληλες μπάλες, ρακέτες και διαστάσεις γηπέδου για να οργανώσει δραστηριότητες και ασκήσεις που εξασφαλίζουν ότι οι παίκτες σερβίρουν, ανταλλάσσουν, σκοράρουν και διασκεδάζουν. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό σημαίνει ότι οι προπονητές θα διδάξουν το τένις σε παιδιά και ενήλικες, χρησιμοποιώντας μια από τις αργότερες κόκκινες πορτοκαλί και πράσινες μπάλες σε περιορισμένο γήπεδο και με μικρότερες ρακέτες για μικρά παιδιά.
      Το πρώτο μάθημα πρέπει να είναι ταυτόχρονα ενεργητικό και ψυχαγωγικό για τους παίκτες. Η ITF (International Tennis Federation - Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης) προτείνει ότι μολονότι η διδασκαλία της τεχνικής παραμένει σημαντική, οι προπονητές πρέπει πρώτα να επικεντρώνονται στο να μάθουν τους παίκτες να παίζουν το παιγνίδι και να δίνουν τις απαραίτητες και σχετικές τεχνικές και τακτικές οδηγίες για να τους βοηθήσουν να εξασκήσουν το παιγνίδι ακόμη καλύτερα.
      Το εγχειρίδιο αυτό έχει σχεδιαστεί από την Επιτροπή Ανάπτυξης της ITF για προπονητές και δασκάλους οι οποίοι εισάγουν ενήλικες και παιδιά στο τένις. Παρέχει πρακτική προπονητική πληροφόρηση για το πώς μπορούν αποτελεσματικά να δουλέψουν με γκρουπ καινούργιων παικτών. Κύριος σκοπός της ITF και του προγράμματος της «Marketing of the Game» είναι να αυξήσει την συμμετοχή στο τένις, ελπίζει δε ότι αυτή η πληροφόρηση θα βοηθήσει τους προπονητές παγκοσμίως να αυξήσουν την συμμετοχή στο τένις στις χώρες τους.
      Το εγχειρίδιο έχει γραφτεί για αυτούς οι οποίοι δουλεύουν ή πρόκειται να δουλέψουν με γκρουπ καινούργιων παικτών. Τέτοιοι παίκτες μπορούν να είναι γκρουπ Μίνι Τένις, εφήβων ή ενηλίκων. Το σεμινάριο και το εγχειρίδιο είναι κατάλληλα για:
      • Προπονητές οι οποίοι αναζητούν περισσότερες ιδέες για το πώς να οργανώσουν και να διδάξουν καινούργιους παίκτες χρησιμοποιώντας την παιγνιδο-κεντρική μέθοδο (game-based approach)
      • Δασκάλους, βοηθούς και εθελοντές οι οποίοι έχουν λίγη ή καθόλου εμπειρία ως προπονητές, αλλά θέλουν να γνωρίζουν πώς να διδάσκουν το τένις σε καινούργιους παίκτες με τέτοιο ενθαρρυντικό τρόπο, ώστε αυτοί να μπορούν να μάθουν πώς να σερβίρουν, ανταλλάσσουν και σκοράρουν.

      Το εγχειρίδιο ‘Παίξε Τένις’ έχει σχεδιαστεί ως εγχειρίδιο το οποίο οι Εθνικές Ομοσπονδίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δώσουν ιδέες του πως μπορεί να εφαρμοστεί η παιγνιδο-κεντρική μέθοδος σε καινούργιους παίκτες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους:
      • Ως ένα εισαγωγικό σεμινάριο για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν Σχολή Προπονητών επιπέδου ITF Ι
      • Ως ένα σύντομο σεμινάριο για δασκάλους, βοηθούς και εθελοντές που επιθυμούν να αποκτήσουν ιδέες για το πώς να διδάξουν το τένις σε καινούργιους παίκτες.
      • Ως ένα σύντομο σεμινάριο για προπονητές που επιθυμούν να αποκτήσουν ιδέες για το πώς να χρησιμοποιούν την παιγνιδο-κεντρική μέθοδο στην οργάνωση παρακινητικών μαθημάτων για καινούργιους παίκτες.
      Ελπίζουμε ότι αυτό το σεμινάριο και το συνοδευτικό εγχειρίδιο θα βοηθήσουν τα μέλη κράτη της ITF, να εκπαιδεύσουν περισσότερους προπονητές και να τους παρέχουν τις απαραίτητες ικανότητες για αποτελεσματική εισαγωγή και παραμονή περισσότερων παικτών στο υπέροχο παιγνίδι που λέγεται τένις.


      Δεν υπάρχουν σχόλια: