τεννις

τεννις
Έλα και εσύ μαζί μας, εγγράψου σήμερα και απόλαυσε τα προνόμια του μέλους του Club
Τελευταία νέα

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Τένις: Ένας διασκεδαστικός τρόπος εκγύμνασης

Ξεφύγετε από την ρουτίνα του γυμναστηρίου με ένα διασκεδαστικό και παράλληλα αποτελεσματικό τρόπο εκγύμνασης, το τένις!

Οδηγίες για πρωτάρηδες
Δεν έχετε ασχοληθεί ξανά με αυτό το άθλημα και θέλετε να μάθετε τα απαραίτητα; Τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιο δάσκαλο, έτσι ώστε να έχετε την σωστή καθοδήγηση και να μάθετε τα βασικά. Η επίβλεψη που θα έχετε από τον δάσκαλο θεωρείται απαραίτητη για την εκμάθηση των σωστών κινήσεων και της τεχνικής του τένις, αλλά θα αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς που είναι το κυριότερο! Είναι ένα άθλημα που δίνει την δυνατότητα σε όλους, ανεξαιρέτως φύλου και ηλικίας, να προπονηθούν. Το συγκεκριμένο άθλημα συνδυάζει την ψυχαγωγία, την διασκέδαση, την σωματική ευεξία και την καλή υγεία.

Κανόνες για εκμάθηση τένις 
Υπάρχουν 2 τρόποι για να παίξετε τένις: το μονό, με έναν παίκτη σε κάθε πλευρά του γηπέδου, και το διπλό, με δύο παίκτες στην κάθε πλευρά. Η τεχνική του παιχνιδιού είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Ένας αγώνας τένις αποτελείται από 2 έως 3 σετ, ενώ το κάθε σετ αποτελείται από παιχνίδια. Όταν ο παίκτης κερδίσει 6 παιχνίδια, τότε θεωρείτε πως έχει κερδίσει και 1 σετ. Όταν το παιχνίδι φτάσει στο 1-1 στα σετ, τότε παίζεται και τρίτο για να αναδειχθεί ο νικητής. Το παιχνίδι μπορεί να διαρκέσει από 1 ώρα έως και 5.

Προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό!
Βασικά ‘όπλα’ του τένις είναι τα αθλητικά παπούτσια που είναι σχεδιασμένα για τένις, σορτσάκι ή φούστα (προτιμήστε να έχουν τσέπες, έτσι ώστε να χωρούν 1-2 μπαλάκια), Τ-shirt, καπέλο, γυαλιά ηλίου και ρακέτα.
Υπάρχουν καταστήματα που προσφέρουν εξειδικευμένο εξοπλισμό για κάθε άθλημα, έτσι ώστε να προμηθευτείτε με τον σωστό. Κατά προτίμηση διαλέξετε πιο ελαφριά ρακέτα για αρχή, για να αποφύγετε την πιθανότητα τραυματισμού στον αγκώνα.

Πως το τένις θα ωφελήσει το σώμα και στον οργανισμό σας 
Για να καλύψετε αποστάσεις που απαιτεί το εν λόγω άθλημα πρέπει να τρέχετε με γρήγορο ρυθμό και να λυγίζετε τα πόδια σας για να χτυπήσετε την μπάλα για να κάνετε γρήγορες επιστροφές στο κέντρο του γηπέδου, έτσι ώστε να προλάβετε το επόμενο χτύπημα. Εξαιτίας αυτών των κινήσεων πετυχαίνετε τα εξής:
- Ενδυνάμωση της καρδιάς και απόκτηση περισσότερης αντοχής.
- Πετυχαίνετε μυϊκή ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος και ιδιαίτερα των κάτω άκρων (γαστροκνήμιο, τετρακέφαλοι, δικέφαλοι, μηριαίοι και γλουτιαίοι).
- Αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού σου, με αποτέλεσμα να καίτε περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας.

Προθέρμανση και αποθεραπεία
Πριν ξεκινήσετε το άθλημα θα χρειαστείτε ένα καλό ζέσταμα, το οποίο θα βοηθήσει το σώμα σας να δουλέψει σωστά την ώρα του παιχνιδιού και θα σας προφυλάξει από ενδεχόμενους τραυματισμούς. Ένας μέσος όρος για προθέρμανση είναι γύρω στα 4-5 λεπτά.
Προθέρμανση: ένας τρόπος είναι να ξεκινήσετε με τρέξιμο χαμηλής έντασης και σιγά -σιγά να κινηθείτε με πλάγια και πίσω βήματα, αλλάζοντας κατευθύνσεις. Αρχικά, σηκώστε τις φτέρνες σας , έτσι ώστε να φτάσουν ως τους γλουτιαίους και στη συνέχεια φέρτε τα γόνατα ψηλά προς το στήθος. Στην συνέχεια μπορείτε να κάνετε στατικές κινήσεις όπως: κυκλικές κινήσεις χεριών (ώμοι και καρποί) και αντίστοιχες αστραγάλων. Για να ολοκληρώσετε την προθέρμανση, κάντε μερικές διατάσεις για χέρια και πόδια και ξεκινάτε το παίξιμο σε ήπιους ρυθμούς από τη γραμμή του σερβίς. Αυτό θα σας βοηθήσει στο ζέσταμα.
Αποθεραπεία: όταν τελειώσετε το παιχνίδι, για να βοηθήσετε το σώμα σας να επανέλθει σιγά-σιγά στους φυσιολογικούς του ρυθμούς, έτσι ώστε να αποφύγετε το πιάσιμο, καλό είναι να κάνετε 1-2 γύρους του γηπέδου περπατώντας ή με χαλαρό τρέξιμο. Στην συνέχεια κάντε διατάσεις για όλο το σώμα για περίπου 4-5 λεπτά. Έτσι οι σφυγμοί σας θα πέσουν αργά και σταθερά.

Για να αποφύγετε τυχόν λάθη
Αυτά είναι τα συχνότερα λάθη που γίνονται από αθλητές του τένις και καλό θα ήταν να τα αποφύγετε.
- Μην πάρετε πολύ βαριά ρακέτα, αν είστε αρχάριοι. Αφήστε το χέρι σας να δυναμώσει προοδευτικά χρησιμοποιώντας ρακέτα έως 280 γραμμαρίων.
- Μην παίζετε πολύ δυνατά, το σημαντικό είναι να παίζετε με σωστή τεχνική. Προσπαθήστε να χτυπάτε το μπαλάκι με πιο μικρή ταχύτητα, έτσι ώστε να καταλαβαίνετε τον τρόπο χτυπήματος και να τον εφαρμόζετε σωστά.
- Προσέχετε τις λαβές. Αρχίστε χρησιμοποιώντας τις σωστές λαβές, έτσι ώστε να τις συνηθίσετε και με τον καιρό θα βελτιωθείτε στα χτυπήματά.
- Μην λυγίζετε πολύ τον καρπό στο χτύπημα, γιατί έτσι θα ανοίξετε το «κεφάλι» της ρακέτας.
- Μάθετε να μπαίνετε κάτω από την μπάλα και να της δίνετε καμπύλη για να περνάει το φιλέ.
- Μην παίζετε σε όρθια τεντωμένη στάση χωρίς όμως να κάθεστε αλλά να λυγίζετε περισσότερο τα πόδια σας.

Συμβουλές για ένα καλό σερβίς
- Ένα καλό σερβίς θα σας δώσει ένα καλό προβάδισμα στο παιχνίδι. Πετάξετε την μπάλα ψηλά και μπροστά από το σώμα σας. Προσπαθήστε να τη χτυπήσετε στο πιο ψηλό σημείο, αφήνοντας το σώμα σας να κινηθεί μπροστά. Βάζοντας ταχύτητα θα κτυπήσετε δυνατά την μπάλα με τη ρακέτα.
-Προτού ξεκινήσετε την προπόνηση ή τον αγώνα σας, φροντίστε να εφοδιάσετε το σώμα σας με αρκετό νερό, τουλάχιστον μια ώρα πριν.
Φροντίστε να αναπληρώνετε το σώμα σας με νερό κατά την διάρκεια του παιχνιδιού αλλά και μετά τη λήξη του.
- Πριν πάτε στον αγώνα φροντίστε να δώσετε ενέργεια στο σώμα σας. Αυτό θα το πετύχετε τρώγοντας 1-2 φρούτα, έτσι ώστε να έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε μέχρι το τέλος του παιχνιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: